Cloud za inovaciju

Predavač: Goran Kruljac.

Cloud computing je prešao daleki put od nadolazeće tehnologije u prihvaćenu IT strategiju. Ako se detaljnije pogleda, većina postojećih tvrtki, bilo komercijalnih, financijskih ili javnih organizacija, već danas koristi barem neku vrstu Cloud usluge s trendom izuzetnog rasta. Iste su suočene sa značajnim smanjenjem budžeta i pritiskom konkurencije od strane postojećih i novih igrača na tržištu što ostavlja vrlo malo prostora za istraživanje i razvoj novih oblika servisa i usluga.

Premda prvotno pozicioniran kao novi oblik infrastrukture, tijekom vremena razvijeni su različiti modeli Cloud usluga. Od infrastrukture, platforme do poslovnih procesa ‘as a service’, Cloud implicira promjene na različitim nivoima, od načina razvoja do krajnje implementacije aplikacija i servisa. ‘Platform as a Service” model razvojnim timovima daje sve veću snagu i važnost. PaaS integrira razvojne alate i veliki broj dostupnih servisa s platformom za testiranje i izvršavanje konačnih aplikacija. Osim toga, omogućava im da na jednostavan način eksperimentiraju s potpuno novim tehnologijama, koje možda do tada nisu razmatrali, potičući nove ideje i inovaciju.

Prezentacija će pokazati kako IBM Bluemix, platforma za digitalnu inovaciju, može brzo i jednostavno ostvariti nove ideje i servise. Kako stvoriti novi nivo produktivnosti, proširiti postojeće funkcionalnosti te omogućiti inovaciju. No ovakve promjene nije moguće ostvariti samo kroz tehnologiju. Za to su potrebne nove metodologije i prakse koje nadilaze klasičan IT. Pokazat će neke od uspješnih primjera i načina kako korisnici već danas koriste Bluemix za nove i inovativne usluge.