TRKA 2,5 KM i 5 KM

I ove smo godine za sudionike naše QED konferencije organizirali sportske aktivnosti koje će se održati u nedjelju 17. svibnja 2015. godine. Uz već tradicionalnu trku, novost je i da ćete ove godine moći uživati u vožnji biciklom. Detalji o sportskim aktivnostima nalaze se ovdje.

07.05.2015.

Predstava “Ja, deda” gostuje na ovogodišnjem QED-u

On je u najboljim godinama, vitalan, duhovit, zabavan, mudar, brižan, nostalgičan, sjetan. On je djed. Urnebesno smiješna i dirljiva ispovijed muškarca u zrelim godinama, namijenjena je svim generacijskim uzrastima. Predstavu Ja, deda imat ćete priliku pogledati u sklopu programa ovogodišnje konferencije QED, u nedjelju 17. svibnja 2015. Detaljnije informacije o ovoj urnebesno smiješnoj monodrami možete pronaći ovdje.

09.04.2015.

LEAN UX RADIONICA

Sa sve naprednijim funkcionalnostima koje nam ubrzani razvoj web industrije omogućuje, javlja se potreba i za novim, efikasnijim i fleksibilnijim metodama dizajna i razvoja aplikacija.

Lean UX fokusira se na što brži razvoj ključne funkcionalnosti i što ranije prikupljanje dojmova korisnika kako bi se razvoj od početka usmjeravao u dobrom pravcu. Popratni materijali koji se pritom koriste (skice, mockupovi, wireframeovi, dokumentacija) služe isključivo kao alati, a ne isporuke za sebe kao što se to često zna događati, i ciljano se koriste u pojedinim fazama razvoja za pojedine dijelove aplikacije.

Na radionici ćemo rekonstruirati djelić razvojnog procesa sučelja jedne aplikacije i vidjeti s kojim se problemima potrebno suočiti, koje odluke donijeti i koje se metode pritom mogu koristiti.

Radionica je namijenjena svima koji već jesu, ili će na bilo koji način biti uključeni u razvoj softvera, od poslovne analize do konačne isporuke.

Voditeljica radionice: Mirna Majstorović
18.03.2015.

OKRUGLI STOL: Kreativnost u visokom obrazovanju

IT je područje koje se iz godine u godinu mijenja, vrlo teško možemo predvidjeti kako će naš posao, projekti, alati i procesi izgledati u sljedećih pet,  a ponekad i manje godina. Konstantno učimo, prilagođavamo se, moramo pronaći kreativna rješenja na sve izazove, one svakodnevne, ali i one dugoročne i strateške. S obzirom na tu situaciju, kreativnost postaje sve bitnija na svakom radnom mjestu, bez obzira na opis posla i odgovornosti. Može li se kreativnost naučiti?

Sustav obrazovanja u velikoj mjeri izgrađuje mlade ljude koji dolaze na tržište rada. Interakcija akademskih institucija i poslovnog svijeta bitnija je nego ikada prije kako bi svi koji dolaze na tržište rada bili spremni odgovoriti na izazove koje očekuju i njih i njihove buduće tvrtke. Njihove radne navike, stav prema poslu i radu, način rada u timovima, odnos s autoritetima, definicija uspjeha, želja za preuzimanjem odgovornosti za vlastito znanje, rad i kreaciju su formirane kroz petnaest i više godina obrazovanja. Ako je cilj sustava obrazovanja stvoriti nove generacije kreativnih i proaktivnih ljudi, koji su načini na koje taj sustav treba funkcionirati, što se sada radi na dobar način,  a koje su promjene dobrodošle ili čak i nužne?

Na ovom okruglom stolu naši će gosti dati sliku sadašnjosti i potencijalne budućnosti kreativnosti u visokom obrazovanju i pokušati se dogovoriti oko načina na koji i akademija i industrija mogu zajedno pripremiti nove generacije na izazove koji nas očekuju.

Potvrđeni gosti:

Željka Car, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva

Pavel Gregorić, Odjel za filozofiju, Hrvatski studiji, Sveučilište u Zagrebu

Dejan Vinković, PMF Split, Institut sinergije znanosti i društva

Hrvoje Šimić, CROZ

13.03.2015.

PRESTANITE SKALIRATI…ZAPOČNITE GRADITI AGILNU ORGANIZACIJU

Closing keynote na QED-u bit će govor jednog od najpoznatijih lica svjetske agile zajednice – Andrea Tomasinija. Andrea će pričati o evoluciji i promjeni iz perspektive agilnih metodologija.

U svom će se izlaganju osvrnuti na cjelokupni proces koji tvrtka mora proći kako bi postala agilna te istaknuti koje sve prednosti agilizacija donosi organizaciji. Vjerujemo da će svaku tvrtku  potaknuti na barem  jedan maleni evolutivni korak.

Predavač: Andrea Tomasini

26.02.2015.

TEK SMO POČELI…

Kada smo razmišljali tko bi mogao održati keynote govor na ovogodišnjem QED-u s obzirom na temu kreativnosti i inovativnosti, prva osoba koja nam je pala na pamet bio je Grady Booch, jedan od najvećih inovatora i filozofa softverske industrije. San smo pretvorili u stvarnost – Grady dolazi na QED.

Što u današnjem svijetu znači biti razvojni inženjer? Što se od njega očekuje da napravi (naravno u vrlo kratkom vremenskom roku)? Postaju li linije kodova prebrzo softverski relikti? To su samo neka od pitanja na koja će se Grady osvrnuti u svom izlaganju. Jedva čekamo!

Predavač: Grady Booch

26.02.2015.