Željka Car

car

Željka Car je izvanredna profesorica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje radi na Zavodu za telekomunikacije. Sudjeluje kao istraživač na znanstvenim i tehnološkim projektima financiranima od strane EU, Hrvatske zaklade za znanost, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske te kao voditelj i istraživač u istraživačkim projektima u okviru Sveučilišta u Zagrebu te suradnje s industrijskim partnerima. Pokrenula je nacionalno multidisciplinarno istraživanje u području razvoja ICT usluga za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama. Njezini istraživački interesi su programsko inženjerstvo u telekomunikacijama, razvoj inovativnih ICT rješenja za potpomognutu komunikaciju, upravljanje projektima, inženjerstvo programskih procesa i telekomunikacijske usluge s dodanom vrijednošću. Koautorica je više desetaka znanstvenih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim časopisima i zbornicima radova s međunarodnih konferencija. Članica je strukovnog udruženja IEEE.

Okrugli stol: Kreativnost u visokom obrazovanju

IT je područje koje se iz godine u godinu mijenja, vrlo teško možemo predvidjeti kako će naš posao, projekti, alati i procesi izgledati u sljedećih pet,  a ponekad i manje godina. Konstantno učimo, prilagođavamo se, moramo pronaći kreativna rješenja na sve izazove, one svakodnevne, ali i one dugoročne i strateške. S obzirom na tu situaciju, kreativnost postaje sve bitnija na svakom radnom mjestu, bez obzira na opis posla i odgovornosti. Može li se kreativnost naučiti?

Sustav obrazovanja u velikoj mjeri izgrađuje mlade ljude koji dolaze na tržište rada. Interakcija akademskih institucija i poslovnog svijeta bitnija je nego ikada prije kako bi svi koji dolaze na tržište rada bili spremni odgovoriti na izazove koje očekuju i njih i njihove buduće tvrtke. Njihove radne navike, stav prema poslu i radu, način rada u timovima, odnos s autoritetima, definicija uspjeha, želja za preuzimanjem odgovornosti za vlastito znanje, rad i kreaciju su formirane kroz petnaest i više godina obrazovanja. Ako je cilj sustava obrazovanja stvoriti nove generacije kreativnih i proaktivnih ljudi, koji su načini na koje taj sustav treba funkcionirati, što se sada radi na dobar način,  a koje su promjene doborodošle ili čak i nužne?

Na ovom okruglom stolu naši će gosti dati sliku sadašnjosti i potencijalne budućnosti kreativnosti u visokom obrazovanju i pokušati se dogovoriti oko načina na koji i akademija i industrija mogu zajedno pripremiti nove generacije na izazove koji nas očekuju.

Potvrđeni gosti:

Željka Car, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva

Pavel Gregorić, Odjel za filozofiju, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

Dejan Vinković, PMF Split, Institut sinergije znanosti i društva

Hrvoje Šimić, CROZ