Hrvoje Šimić

šimić

Hrvoje Šimić je softverski inženjer, konzultant i edukator sa 17 godina profesionalnog iskustva. Karijeru je počeo na FER-u, gdje je stekao zvanje magistra znanosti i još uvijek redovito drži gostujuća predavanja i sudjeluje u nastavi. Radi je na projektima za neke od najvećih hrvatskih tvrtki, a trenutno vodi implementaciju i na europskom istraživačkom projektu. U CROZ-u se bavi i suradnjom s akademijom i studentskim udrugama, brine se o stručnom usavršavanju novih zaposlenika i organizira studentsko natjecanje CodeQuest.

Opis predavanja: Znanje iz podataka

Data Science je naziv i disciplina nastala u 21. stoljeću. To je statistika oživljena najnovijim metodama strojnog učenja i upravljanja podacima, znanstvena metoda koja prihvaća “hakerski” mentalitet, inženjerski pristup obogaćen praktičnim iskustvom poslovanja, a sve to kako bi iz pasivnih podataka izvukla bitno, testirala hipoteze, formirala solidne zaključke i proizvela upotrebljive procese. Mogućnosti ove discipline su ogromne, a primjene su sve češće – neke od njih su već aktualne, a neke će vrlo vjerojatno tek postati tehnološki iznimno bitne i nezaobilazan dio tehnološke abecede. U prezentaciji ćemo vidjeti nekoliko inspirativnih primjera primjene data sciencea u poslovnoj praksi.

Okrugli stol: Kreativnost u visokom obrazovanju

IT je područje koje se iz godine u godinu mijenja, vrlo teško možemo predvidjeti kako će naš posao, projekti, alati i procesi izgledati u sljedećih pet,  a ponekad i manje godina. Konstantno učimo, prilagođavamo se, moramo pronaći kreativna rješenja na sve izazove, one svakodnevne, ali i one dugoročne i strateške. S obzirom na tu situaciju, kreativnost postaje sve bitnija na svakom radnom mjestu, bez obzira na opis posla i odgovornosti. Može li se kreativnost naučiti?

Sustav obrazovanja u velikoj mjeri izgrađuje mlade ljude koji dolaze na tržište rada. Interakcija akademskih institucija i poslovnog svijeta bitnija je nego ikada prije kako bi svi koji dolaze na tržište rada bili spremni odgovoriti na izazove koje očekuju i njih i njihove buduće tvrtke. Njihove radne navike, stav prema poslu i radu, način rada u timovima, odnos s autoritetima, definicija uspjeha, želja za preuzimanjem odgovornosti za vlastito znanje, rad i kreaciju su formirane kroz petnaest i više godina obrazovanja. Ako je cilj sustava obrazovanja stvoriti nove generacije kreativnih i proaktivnih ljudi, koji su načini na koje taj sustav treba funkcionirati, što se sada radi na dobar način,  a koje su promjene doborodošle ili čak i nužne?

Na ovom okruglom stolu naši će gosti dati sliku sadašnjosti i potencijalne budućnosti kreativnosti u visokom obrazovanju i pokušati se dogovoriti oko načina na koji i akademija i industrija mogu zajedno pripremiti nove generacije na izazove koji nas očekuju.

Potvrđeni gosti:

Željka Car, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva

Pavel Gregorić, Odjel za filozofiju, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

Dejan Vinković, PMF Split, Institut sinergije znanosti i društva

Hrvoje Šimić, CROZ