Goran Kruljac

GoranK

Goran Kruljac je SW arhitekt manager s dugogodišnjim iskustvom u različitim područjima IT poslovanja u bankarstvu i javnim institucijama. Kroz niz godina radio je na projektima vezanim uz primjenu portalnih tehnologija, servisno orijentirane arhitekture i upravljanja poslovnim procesima. Niz godina vodio je internacionalni tim arhitekata s angažmanom na projektima u centralnoj i istočnoj Europi te je bio odgovoran za proces strateškog razvoja i podrške ključnim korisnicima u CEE regiji s naglaskom na CAMS (Cloud, Analytics, Mobile, Social) domene. Bio je voditelj IBM CEE Technical Leadership Councila te aktivno sudjeluje u razvoju cjelokupnog IBM CEE tehničkog tima. Od siječnja 2015. preuzeo je poziciju tehničkog managera za Cloud BU, IBM CEE.

 

Opis predavanja: Cloud za inovaciju

Cloud computing je prešao daleki put od nadolazeće tehnologije u prihvaćenu IT strategiju. Ako se detaljnije pogleda, većina postojećih tvrtki, bilo komercijalnih, financijskih ili javnih organizacija, već danas koristi barem neku vrstu Cloud usluge sa trendom izuzetnog rasta. Iste su suočene sa značajnim smanjenjem budžeta i pritiskom konkurencije od strane postojećih i novih igrača na tržištu što ostavlja vrlo malo prostora za istraživanje i razvoj novih oblika servisa i usluga.

Premda prvotno pozicioniran kao novi oblik infrastrukture, tijekom vremena razvijeni su različiti modeli Cloud usluga. Od infrastrukture, platforme do poslovnih procesa ‘as a service’, Cloud implicira promjene na različitim nivoima, od načina razvoja do krajnje implementacije aplikacija i servisa. ‘Platform as a Service” model razvojnim timovima daje sve veću snagu i važnost. PaaS integrira razvojne alate i veliki broj dostupnih servisa s platformom za testiranje i izvršavanje konačnih aplikacija. Osim toga, omogućava im da na jednostavan način eksperimentiraju s potpuno novim tehnologijama, koje možda do tada nisu razmatrali, potičući nove ideje i inovaciju.

Prezentacija će pokazati kako IBM Bluemix, platforma za digitalnu inovaciju, može brzo i jednostavno ostvariti nove ideje i servise. Kako stvoriti novi nivo produktivnosti, proširiti postojeće funkcionalnosti te omogućiti inovaciju. No ovakve promjene nije moguće ostvariti samo kroz tehnologiju. Za to su potrebne nove metodologije i prakse koje nadilaze klasičan IT. Pokazat će neke od uspješnih primjera i načina kako korisnici već danas koriste Bluemix za nove i inovativne usluge.